Logo

Doorbreek met ons het taboe

Sinds 2015 probeert ons team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen het taboe rond psychische problemen, depressie en zelfmoord te doorbreken. Een jaar later organiseerden we onze eerste voorstellingen in Boechout en Duffel. Vandaag proberen we - samen met jou - alle scholen van Vlaanderen te bereiken.

Doorbreek met ons het taboe

Wie we zijn? We stellen ons graag aan je voor!

Natasja Braeckmans

Heeft 25 jaar ervaring als psychiatrisch verpleegkundige en 2 jaar als leerlingenbegeleidster.

Natascha Van Dam

Heeft 13 jaar ervaring als dramatherapeut en meer dan 20 jaar als theatermaker.

Jan Bosman

Heeft 7 jaar ervaring als psycholoog.

Ervaringsdeskundigen

Hebben ervaring met psychische problemen en willen over hun herstel praten.

Khadija Abarkan

///

Natasja Braeckmans:

Tijdens mijn loopbaan als verpleegkundige, op een afdeling in een psychiatrisch ziekenhuis, heb ik gemerkt dat steeds meer jongere mensen een opname nodig hebben. Ook als leerlingbegeleidster zie ik jongeren die emotionele problemen hebben en het moeilijk vinden om hiermee naar buiten te komen.  Het taboe rond psychische problemen is nog te groot. Sociale media versterken dit doordat alles zo positief wordt voorgesteld. De realiteit is vaak minder rooskleurig, wat mensen erg onzeker kan maken. 

Uit ervaring merk ik dat de weg naar de hulpverlening te weinig gekend is. Dit maakt dat jongeren niet of te laat de gepaste hulp krijgen die ze verdienen. Voor mij is het dan ook niet moeilijk geweest om mee in dit preventieproject te stappen. Met dit project hoop ik zoveel mogelijk jongeren te bereiken, hen duidelijk te maken dat emotionele problemen normaal zijn en dat er hulp beschikbaar is. Je staat er nooit alleen voor!

Natascha Van Dam:

Op de werkvloer kom ik vaak in contact met jonge mensen die psychische problemen hebben. Daar krijg ik steeds te horen hoe lang het soms geduurd heeft vooraleer zij hulp ingeschakeld hebben. De stap om mensen preventief in te lichten, over de verschillende hulpverleningsmogelijkheden, is dan ook niet zo groot. Als theatermaker weet ik als geen ander dat een voorstelling een publiek kan wakker schudden en aan het denken kan zetten. 

Een voorstelling maken met én voor jongeren, met psychische moeilijkheden, is één van de meest mooie ervaringen die ik opdeed de afgelopen jaren. Mijn droom is dan ook om zo veel mogelijk jongeren te bereiken met de boodschap dat problemen hebben niet rampzalig hoeft te zijn, dat er hulp voor je klaar staat en dat verbetering mogelijk is.

Jan Bosman:

Door als psycholoog met jongeren te werken, valt het op hoe moeilijk het voor jongeren is om de stap naar de hulpverlening te zetten. Ik merk op dat jongeren vaak te weinig informatie hebben over psychische moeilijkheden en dikwijls niet weten waar aan te kloppen met hun vragen en problemen. Voor mij is dit een groot struikelblok en ik vind dan ook dat hier iets moet aan gebeuren.  

Door samen dit project op te starten, wil ik vooral dat jongeren het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voorstaan. Dat er nog vele anderen zijn die zich eens slecht in hun vel kunnen voelen en dat ze weten wie aan te spreken als ze hier nood aan hebben. Ik vind het enorm krachtig om te kunnen samenwerken met mensen die dit zelf meegemaakt hebben. Dit heeft veel meer impact op jongeren en brengt de boodschap duidelijker over.

Ervaringsdeskundigen:

Samen met de ervaringsdeskundigen hebben we dit project gestart. Zij kunnen vanuit hun eigen ervaringen vertellen over hoe zij een moeilijke periode ervaren hebben en doorgekomen zijn. De meerwaarde van het betrekken van deze deskundigen is dat zij volledig vanuit zichzelf spreken en to-the-point kunnen toelichten hoe zij er mee omgegaan zijn. Zij zijn dan ook de drijvende kracht achter dit project. 

Volg onze facebook pagina voor onze verhalen. https://facebook.com/donthideinside
Stuur ons een mailtje voor extra informatie over onze workshop of voorstelling via info@donthideinside.be