Logo

Weet jij waar je terecht kan? Don't hide inside wijst de weg

Word het je (soms) teveel? Voel je je alleen met al die gedachten en gevoelens? En heb je nergens nog zin in? Ga er maar vanuit: je bent zeker niet de enige met deze gedachten! Vind hieronder wat je allemaal kan doen.

Weet jij waar je terecht kan? Don't hide inside wijst de weg

👉 Babbel erover met iemand

Ga je door een moeilijke periode? Praat erover met iemand en blijf er niet mee zitten. Het kan echt wel opluchten. 

Je kan praten met een goede vriend, partner of lief, een ouder, ... en ook bij mensen die getraind zijn om je te helpen (meer informatie vind je onderaan deze pagina).

👉 Hoe vraag ik om hulp?

    Bang zijn om hulp te vragen is helemaal niet gek. Meer dan je denkt, vinden jongeren (mensen in het algemeen eigenlijk) het niet steeds gemakkelijk om hulp te vragen. Stel jezelf anders eens de vraag of een bepaald persoon er liever voor jou zou zijn dan jou te zien afzien in stilte? Je mag er zeker van zijn dat deze persoon er voor je wilt zijn!

    De persoon tegen wie je je hart lucht heeft niet onmiddellijk dé oplossing voor je problemen. Maar dat hoeft ook niet, alleen al die donkere gedachten uitspreken, kan opluchten. Blijf er dus niet alleen mee rondlopen.

    Hulp vragen is niet makkelijk. Maar wel heel dapper! Het is vaak de eerste stap om je wat beter te voelen. En, het helpt om die chaos in je hoofd weer op orde te krijgen. Je kan het écht!

    👉 Hé, het is oké!

    Je hoeft je niet te schamen voor hoe je je voelt. Je af en toe eens slecht voelen, dat hoort voor iedereen bij het leven. En ze zeggen niet voor niks: “Na regen komt zonneschijn”, toch?

    Op deze website vind je een lijst van waar je hulp kan vinden! Wil je graag nog meer informatie of heb je een specifieke vraag, surf zeker dan ook eens naar Het Helpt, daar vind je een mooi overzicht!

    ✔ Zorgleerkracht of zorgcoördinator van je school

    Elke school heeft zijn of haar zorgleerkracht. Iedereen die vragen heeft kan bij deze persoon terecht voor hulp.

    Vraag bij je school de gegevens van deze persoon en vertel je verhaal.

    ✔ Jongerenadviescentrum (JAC)

    Het JAC geeft je gratis raad en hulp op moeilijke momenten. Er kunnen heel wat problemen aan bod komen: vragen over alleen wonen, ruzies in het gezin, seksueel misbruik, depressie, …

    Langsgaan of bellen: zonder afspraak bij één van de 45 JAC’s in Vlaanderen
    Chatten: maandag tot vrijdag van 13u tot 19u
    Mailen
    : antwoord binnen 2 werkdagen

    ✔ Awel

    Bij Awel kunnen jongeren met al hun vragen of problemen terecht. Het is gratis en anoniem. Er luistert altijd iemand naar je verhaal. Ze proberen je te helpen en een antwoord te zoeken op je vragen.

    Chatten: elke dag van 18 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen.
    Mailenbrievenbus@awel.be
    Forum: zowel andere jongeren als het J-Awel team kunnen antwoorden op je vragen.
    Bellen: 102, elke dag van 16u-22u (woensdag al van 14 uur) behalve op zon-en feestdagen.

    ✔ Nu praat ik erover

    Nupraatikerover.be is een chatbox voor kinderen en jongeren die vragen hebben over of slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld.

    Je kan hier gratis, anoniem en op je eigen tempo chatten.

    Chatten: op ma, di en do van 19u-22u; woe van 14u - 18u en 19u - 22u en vrij van 14u - 16u30.

    ✔ 1712

    1712 is een hulplijn voor iedereen met een vraag over geweld, misbruik en kindermishandeling.

    Je kan gratis, anoniem en met iemand professioneel bellen, mailen en/of chatten.

    Bellen: alle weekdagen van 9u tot 18u.
    Chatten: alle werkdagen (behalve vrijdag) van 13u-17u en 18u-22u.
    Mailen: 24uur op 24 uur bereikbaar; 7 dagen op 7. 

    ✔ CLBchat

    Bij het CLB kan je terecht als je je niet goed voelt of ergens mee zit, het studeren niet zo goed meevalt, je vragen over je gezondheid hebt of graag wil praten over je studiekeuze.

    Je bent altijd welkom voor een gesprek!

    Chatten: ma-di-do van 17u tot 21u, woe van 14u tot 21u
    Gesprek: maak een afpraak via je school of via de link

    ✔ De Zelfmoordlijn

    Denk je soms aan zelfmoord? Ken je iemand die eraan denkt, en maak je je zorgen over hem of haar? Heb je zelf iemand verloren door zelfmoord?

    Soms is het gemakkelijker om erover te praten met een onbekende… De opgeleide vrijwilligers van de Zelfmoordlijn zijn er graag voor jou.

    Bellen:  op het nummer 1813, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7
    Chatten: iedere avond van 18u30 tot 22u
    Mailen: antwoord binnen 5 werkdagen
    Zelfhulp: ga zelf aan de slag

    ✔ De Druglijn

    Wil je gewoon iets weten over drank, drugs, pillen, gokken of gamen? Of ben je bezorgd om een vriend, geliefde, of jezelf? De Druglijn maakt je wegwijs. Anoniem, zonder taboe, zonder oordeel. Bel of contacteer De Druglijn via chat of stuur een mail.

    Bellen: van maandag tot vrijdag van 10 tot 20u.
    Chatten: van maandag tot vrijdag van 12 tot 18u.
    Mailen: Mail ons 24u/24u. Na maximaal 5 werkdagen ontvang je een persoonlijk antwoord.

    ✔ De huisarts

    Een huisarts is een persoon met brede medische kennis en gaat moeilijkheden, klachten en vragen bespreken. Huisartsen zijn ook goed op de hoogte van waar jij terecht kan met al je vragen en moeilijkheden. Bespreek het zeker!

    Zoek een dokter in je buurt

    ✔ Tejo

    TEJO is een organisatie van jeugdtherapeuten in Vlaanderen. Ben je tussen 10 en 20 jaar en zit je ergens mee waarover je wil praten, dan kan je daar, in vertrouwen en GRATIS langsgaan. Tijdens je gesprek met de therapeut kan je vertellen, of tekenen, of … wat je kwijt wilt. Check www.tejo.be voor het dichtstbijzijnde TEJO-huis bij jou in de buurt.

    anoniem • onmiddellijk • kortdurend • gratis • met of zonder afspraak

    ✔ Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)

    Het team van elk Centrum bestaat uit psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers ... Al deze specialisten werken samen en zoeken samen met jou welke aanpak het beste antwoord kan bieden op je hulpvraag. Je gaat normaal gezien pas naar een CGG als je ernaar wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door je huisarts of het CLB. Een CGG is immers bedoeld voor mensen met een ernstig psychisch psychiatrisch probleem of een probleem dat erger zou kunnen worden.

    Zoek een CGG in de buurt

    ✔ (Zelfstandige) Psycholoog

    Heel wat hulpverleners werken ook, al dan niet deeltijds, op zelfstandige basis. Het gaat dan om psychologen, psychiaters of andere therapeuten. Het voordeel is dat je soms sneller bij hen terecht kan dan in bijvoorbeeld een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Als je hulp zoekt bi j een zelfstandig gevestigde hulpverlener dan kom je terecht bij één persoon. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met deze therapeut en de soort behandeling aanslaat. Indien dit niet het geval is kan er een doorverwijzing naar een andere hulpverlener plaatsvinden. Zelfstandige hulpverleners vragen doorgaans een vergoeding tussen €40 en €70 per consult. Een afspraak bij een psychiater en/of psycholoog wordt (gedeeltelijk) terugbetaald door de ziekteverzekering.

    ✔ OverKop-huizen

    In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

    Website & Vind een OverKop-huis in je buurt

    ✔ Jongeren Thuis en Therapie (JOTH) te Zandhoven

    Bij JOTH kan je terecht als je in een warme omgeving wilt vertoeven, wilt ontspannen en/of nood hebt aan een gesprek.

    Website 

    Volg onze facebook pagina voor onze verhalen. https://facebook.com/donthideinside
    Stuur ons een mailtje voor extra informatie over onze workshop of voorstelling via info@donthideinside.be